Proef staat voor het onderzoeken van en experimenteren met van alles wat de natuur biedt. Die natuur biedt ons ontzettend veel. Je bent verbaasd wat er met Proef mogelijk is. Proef maakt nieuwsgierig. Je wilt leren hoe het in elkaar zit. Hoe kan het toch? Waarom werkt het zo? Je verwondert je. Proef prikkelt de zintuigen. Van nature heeft Proef 'iets' in zich dat je op zoek gaat naar antwoorden. Maar die antwoorden krijg je niet zo maar cadeau. De natuur geeft haar geheimen nooit 1, 2, 3 prijs. Proef doe je keer op keer, observeren, bestuderen en herhalen. Stukje voor stukje maak je een puzzel en werk je aan een logische oplossing.

“Wetenschap en techniek moeten meer aandacht krijgen op de basisschool omdat mensen die kennis steeds meer nodig hebben in de maatschappij. Kinderen zullen vaker voor technische beroepen kiezen als ze er enthousiaster voor zijn gemaakt op school.“ Dat stelde de Verkenningscommissie Wetenschap en Technologie begin dit jaar in een advies.

Proef boeit kinderen en laat hen spelenderwijs leren over de natuur. Bij Proef wagen wij ons niet aan complexe, natuurkundige vraagstukken. We doen die dingen, die je als kind thuis ook kunt doen aan de keukentafel, op je balkon, in je tuin. Bij Proef werken kinderen (zonder dat ze het zelf in de gaten hebben) aan hun zelfvertrouwen. Door zelf ontdekkingen te doen en antwoorden te vinden, ontdekken zij dat ze veel zelf kunnen. Kinderen worden daardoor ook voor de toekomst: toekomstproef. Het leukste is om samen met andere kinderen in onderzoek te zijn, samen te werken en tot ontdekkingen komen. Daar zijn sociale vaardigheden voor nodig en die worden 'op de proef gesteld'.

Doelen:
a. Interesse opwekken voor alles dat de natuur heeft te bieden;
b. Het stimuleren van een onderzoekende houding;
c. Kinderen onderzoeksvaardig maken.

Proef voeren we uit met Stichting Abela en Stichting Steensoep.

In 2015 en 2016 willen we Proef 78 keer uitvoeren op 26 locaties in de stad en een bereik van 2000 kinderen. Met de Proefmobiel gaan we buurten in en gaan wij naar kinderen toe. 

 

Proef is ook te vinden op Facebook: www.facebook.com/proefrotterdam