Er is aanbod waar mensen, die dagelijks de effecten van armoede ervaren, terecht kunnen: voedselbank, Jarige Job, het Jeugdsportfonds etc. Een groot van dit aanbod zijn in feite kant-en-klare-oplossingen. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je er beroep op doen en 'krijg' je wat.

Wij kiezen voor een andere aanpak: de PopOpClub.

Als praktijkexperts komen wij als BuurtLAB dagelijks mensen tegen die zelf ideeën hebben, actief een bijdrage willen leveren, een ondernemende houding hebben. Wij zien die mensen, hun ideeën en energie als vertrekpunt om tot verschillende aanpakken/plannen te komen om de effecten van armoede bij kinderen te bestrijden. Aanpakken/plannen die veel reuring geven, een grote impact hebben en ervoor zorgen dat het geld op de juiste plek terecht komt. Aanpakken/plannen die zelf ook weer geld opleveren en zo zorgen dat er in de komende drie een duurzaam model groeit. Een club van ondernemende bewoners die zelf met de effecten armoede te maken hebben (of gehad), een breed sociaal netwerk in de buurt hebben en de schouders eronder willen zetten. Mensen die de touwtjes in handen nemen en ervoor zorgen dat er in drie jaar tijd verschillende initiatieven oppoppen in de buurt op het gebied van armoedebestrijding: de PopOpClub. 

Inmiddels zijn wij nu ruim een jaar aan de slag met de PopOpClub door steun en financiele ondersteuning vanuit het KansFonds, www.kansfonds.nl. Er zijn twee projecten ontstaan:

1. Hoog Koeture


Moeders uit de buurt Oudeland (Hoogvliet) geven kinderkleding een tweede leven. Zij kennen de buurt en de kinderen die deze kleding hard nodig hebben. Gedoneerde kinderkleding wordt nagekeken, gewassen en gestreken. En zo maken zij van tweedehands kleding Hoog Koeture.  Een deel van de kinderkleding gaat rechtstreeks naar kinderen. Een ander deel krijgt een plekje in de speciale kledingkasten van Hoog Koeture op school. Op gezette tijden kunnen ouders voor een bodemprijs kinderkleding kopen bij Hoog Koeture. Een aantal keren per jaar staan de moeders van Hoog Koeture op kledingmarkten elders in de stad. Zij verkopen de kinderkleding voor een goede prijs. Met de opbrengst financieren zij op deze manier de activiteiten van Hoog Koeture.

2. De Bakwerkplaats

Ontbijten is belangrijk. De eerste maaltijd van de dag is niet zomaar bedacht. Ons lichaam heeft het 's nachts zonder eten moeten doen. Om goed te kunnen functioneren en presteren hebben we na het opstaan weer voedsel nodig. 

Een ontbijt zorgt ervoor dat kinderen zich goed kunnen concentreren op school. Ook zet een goed ontbijt de darmen aan het werk. Wie ontbijt, krijgt veel gemakkelijker alle voedingsstoffen binnen die dagelijks nodig zijn. Onderzoekers hebben de kwaliteit van de voeding van ontbijters en niet-ontbijters vergeleken. Mensen die ontbijten, krijgen meer vitamines en mineralen binnen. Zij komen dichter in de buurt van de aanbevelingen van voedingsdeskundigen voor vitamines, mineralen en voedingsvezel. 

Een ontbijt is ook belangrijk om goed op gewicht te blijven. Een ontbijt met brood zorgt voor een goed gevuld gevoel. Uit onderzoek blijkt dat mensen die ontbijten vaker een goed gewicht hebben dan mensen die niet ontbijten. Na een ontbijt is de verleiding minder groot om in de loop van de morgen te veel te snacken of te snoepen. 

Een aantal betrokken  buurtbewoners en de basisschool zien steeds vaker en meer dat er kinderen op school komen die geen volwaardig ontbijt hebben gehad en zo in feite een slechte start van hun schooldag hebben. Vanuit de basisschool wordt regelmatig ingezet op voorlichting richting ouders dat een volwaardig ontbijt van groot belang is. Toch blijft het een wicked problem. Voor een groot deel van deze niet-ontbijters geldt dat er thuis onvoldoende middelen zijn voor een goed ontbijt. 

Vanaf medio 2017 starten de buurtbewoners, school en lokale welzijnsaanbieder(s) Bakwerkplaats Oudeland. 

Wat is de Bakwerkplaats Oudeland? 

De Bakwerkplaats is een locatie in Oudeland (school), waarvan de inrichting flexibel en mobiel is. De Bakwerkplaats bestaat uit elementen die je in feite in welke ruimte dan ook (tijdelijk) kunt plaatsen zonder dat er hiervoor al te grote ingrepen nodig zijn (verbouwen). In de Bakwerkplaats bakken buurtbewoners in 2017 zelf brood en maken minimaal 1 keer per week een gezond ontbijt voor de kinderen die het hard nodig hebben. 

De Bakwerkplaats is daarnaast een prima plek voor kinderen waar ze kunnen leren bakken, leren over gezonde voeding en cursussen. Er zit in de buurt voldoende baktalent dat kinderen kan leren bakken. Samen bakken we er iets van!