FC Zylyn is een aanpak waarbij we in de buurt met kinderen bewegen en sporten. Het liefst dagelijks.

Op www.nisb.nl lezen wij: "Het percentage Nederlandse jongeren dat aan de NNGB (Nederlandse Norm Gezond Bewegen) voor jeugd voldoet, fluctueert fors in de periode 2006-2010, met als hoogste waarde 26,9% in 2006 en als laagste waarde 17,3% in 2010. Werk aan de winkel dus."

Bewegen en sporten doen we met FC Zylyn daar waar het kan in de buurt. In grote steden liggen sportaccomodaties veelal aan de rand van de stad en veelal lastig te bereiken. Met FC Zylyn benutten wij de ruimte en mogelijkheden die de buurt biedt. 

FC Zylyn is een buurtsportvereniging, die gedurende het jaar verschillende sporten aan biedt in de buurt. Kinderen maken kennis met verschillende sporten en spelen zij wedstrijden tegen teams elders uit de stad. Voorbeelden zijn: Basketbal 3 tegen 3, Glow In The Dark Basketbal, de BuurtHockeyBokaal, Open Rotterdamse Kampioenschappen Stoepranden, Cruyffcourtkampioenschappen voetbal 6 tegen 6, schaatswedstrijden Schaatsbaan Rotterdam, de 1km- en 2km Kidsrun Marathon Rotterdam.

 

Naast het aanbod van beweeg- en sportactiviteiten, leidt FC Zylyn buurtbewoners op. In deze opleiding Leider Sportieve Recreatie (LSR) leren zij het volgende (bron: NSA): 'Een LSR-opleiding is gericht op het aanreiken van kennis en vaardigheden waardoor je op een verantwoorde, eigentijdse en stimulerende wijze leiding kunnen gaan geven aan groepen en/of individuele recreatieve sporters (kinderen, jongeren én volwassenen). In de opleiding staan talrijke pedagogische, didactische en organisatorische vaardigheden centraal over onderwerpen als: verantwoord leidinggeven, sport- en spelrepertoire, materialenkennis, organisatie van activiteiten en evenementen en het voorkomen van blessures en ongevallen (EHBSO). ' Deelnemers die slagen, krijgen een erkend diploma. Meer informatie, zie website NSA.

Doelen:
a. kinderen bewegen en sporten minimaal twee keer in de week;
b. kinderen leren en ervaren het belang van bewegen en sporten. Waar is het goed voor?;
c. kinderen leren de betekenis van teamverband en verenigingsleven;
d. buurtbewoners en kinderen bepalen in samenspraak met BuurtLAB het aanbod van FC Zylyn in hun buurt en dragen naar vermogen bij aan uitvoering van het programma.

FC Zylyn is actief in de buurt Cool en Crooswijk en start eind 2015 in Oudeland (Hoogvliet).

Het logo van FC Zylyn is een verkeersbord: verboden stil te staan en heeft de clubkleuren van FC Barcelona.