Enkele cijfers over postcode 3034 

2 buurten: Oud Crooswijk & Nieuw Crooswijk

Wat zegt de gemeente over de 2 buurten? (bron: www.rotterdam.nl)

OUD CROOSWIJK
Oud Crooswijk ligt tussen Kralingen en het centrum van Rotterdam en op een steenworp afstand van het Kralingse Bos. Crooswijk is een van de oorspronkelijk Rotterdamse buurten (in tegenstelling tot veel andere buurten in de stad, die van oorsprong zelfstandige dorpen waren) en de wijk wordt sterk geassocieerd met de ‘echte’ Rotterdammer en het Rotterdams dialect. Historie  Vroeger stond Crooswijk bekend als échte Rotterdamse wijk met zijn veemarkt, het slachthuis en de Heineken brouwerij. Deze bedrijvigheid is in de loop der jaren uit de wijk verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn honderden woningen gekomen, waarin oude en nieuwe Rotterdammers samen gestalte geven aan het nieuwe Rotterdam. Statige singels en monumenten geven Oud Crooswijk een interessante historische uitstraling. De bewoners< Oud Crooswijk telt op dit moment meer dan 8.000 inwoners. Dit gebied heeft een groot aantal kleine huishoudens. Er wonen vooral veel jongeren en ouderen. Oud Crooswijk heeft een mix van leefstijlen, een relatief groot deel van de inwoners is van Marokkaanse afkomst. VoorzieningenDe Crooswijkseweg is een van de belangrijkste winkelstraten. Van bakker tot groenteboer en van slager tot drogist. Het nieuwe Marnixplein is voor de kleinere bewoners van Oud Crooswijk een leuke plek om te spelen, met verschillende speeltoestellen.

NIEUW CROOSWIJK
Het aantrekkelijk gelegen Nieuw Crooswijk is een relatief kleine wijk in het noordwesten van Kralingen-Crooswijk. Nieuw Crooswijk is een herstructureringsgebied. Uit een vrij gesloten wijk met relatief kleine huizen verrijst een groene stadswijk met een rijke variatie aan nieuwe woningen, bedrijven en voorzieningen. Een wijk met een perfecte locatie.

Aantal inwoners Oud Crooswijk  ong. 8150

Aantal inwoners Nieuw Crooswijk nog. 2500

Gem. inkomen per inwoner Oud Crooswijk EUR 14,900

Percentage niet-westerse allochtonen 58%


Vorig jaar plan van 9 miljoen om in postcode 3034 te pompen.

Kop in NRC: Rotterdam pompt 9 miljoen euro in armste wijk van Nederland. 

Link: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/07/oud-crooswijk-rotterdam-pompt-9-miljoen-euro-in-armste-wijk-van-nederland-13316017-a1576141


Uitzending POWNED ‘Creme de la Crooswijk’.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=a-C2PoV8CZc

Recensie NRC documentaire ‘Creme de la Crooswijk’.

Link: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/03/de-laatste-bingo-in-crooswijk-a1597947

De laatste bingo in Crooswijk. Crooswijk in Rotterdam is een van de armste wijken van Nederland. ‘Crème de la Crooswijk’ laat zien wat er aan het veranderen is. Jagen de bakfietsen de oude bewoners hun buurt uit?


Column Trouw afgelopen zaterdag  Ik ben die 'trut' met die linnen tas en een bakfiets die zijn buurt komt verzieken

OPINIE Marjolijn van Heemstra

Dat is een van de dingen die een altijd boze buurtgenoot mij toeschreeuwt als ik zijn pad kruis. Dat gebeurt niet vaak, misschien een keer in de twee maanden. Waarschijnlijk woont hij in de flats bij het water, twee straten bij ons vandaan - ik kom hem meestal tegen op de kade. Geen idee of hij anderen net zo uitscheldt, maar waarom hij altijd mij moet hebben, laat zich makkelijk raden. Ik denk dat ik belichaam wat hij haat. Vrouw. Bakfiets. Linnen tas. Birkenstocks. Koffiebeker in de hand. Er gebeurt iets met hem als hij mij in het vizier krijgt, alsof hij plotseling aangaat. Hij strijkt de vette slierten uit zijn gezicht, recht zijn kromme rug en knijpt dan zijn kleine blauwe ogen tot spleetjes om mij de wind van voren te geven met mijn ‘tering-sandalen’ en mijn ‘kutterdankuttekop’

Gisteravond liep ik per ongeluk langs hem. Hij zat op een bankje aan het IJ, een grote kwab buikvet als een bleke zwemband onder zijn veel te krappe shirt. Ik was met de kinderwagen, wilde nog rechtsomkeert maken toen ik hem zag, maar die kleine rotwieltjes bleven hangen achter de tegels. “Hé trut!” riep hij. “Met je kakbek!” Nou, nou”, suste een oude buurtgenoot die net langsliep. “Niks nou, nou”, schreeuwde de man. “Ze hebben eerst de Jordaan verneukt en nu komen ze ons verneuken!” Hij begon op te sommen wat er mis is sinds mijn soort zijn buurt in kwam. Geklaag over muziek, geklaag over de bankstellen op straat, geklaag, geklaag - ik maakte me stilletjes uit de voeten, dankbaar voor de bliksemafleider die hem nu knikkend aanhoorde. Zoals altijd als ik deze lopende lont ontmoet, voelde ik een mengeling van woede en gêne. Want inderdaad, sinds ik hier woon, bel ik regelmatig ’s avonds laat de politie om te klagen als er weer eens iemand met een soundsystem smartlappen staat te blèren op de stoep. En hoewel de hoogopgeleide tweeverdieners allerlei soorten kapitaal de buurt in brengen, valt niet te ontkennen dat er hier een evenwicht verstoord is. Vroeger was zo ongeveer iedereen hier arm. Sinds wij de boel aan kant kwamen vegen, zijn de verschillen aan het licht gekomen. Gedeelde smart is halve smart maar met ons valt weinig smart te delen. Wij zijn meer van de lokale bierbrouwerijen en ecologische bloemenlinten.

Ons kapitaal is een verrijking voor de buurt en ook verdubbelde smart.


Oscar Romeroschool 

Link: http://www.oscarromeroschool.nl/


De lekkerste ballen (gehakt) kwamen van slagerij Haak op de Crooswijkseweg.

Het is het einde van een tijdperk; Slagerij Haak in Crooswijk houdt ermee op! "Mijn ouders gaan met pensioen en ik zie geen toekomst voor de winkel in deze veranderende wijk," zo vertelt Sander Haak. De winkel voorzag de Crooswijkers meer dan 120 jaar van vlees. 

http://www.openrotterdam.nl/slagerij-haak-in-crooswijk-stopt/content/item?1078865